Jenis-Jenis Koleksi Ikan Yang Dipelihara Oleh Irfan Hakim

Daftarikan.com – Hos dan YouTuber yang dilahirkan di Bandung, 15 Oktober 1975, baru-baru ini mempamerkan di akaun YouTubenya deHakims dengan koleksi ikan hiasan yang dipeliharanya di rumah.

Ikan Hakim mempunyai beberapa tempat memelihara ikan seperti akuarium, kolam dalaman, kolam luar dan palud. Selain memelihara ikan hiasan, Irfan Hakim turut memelihara haiwan lain seperti penyu air, penyu darat, burung helang, monyet albino dan pelbagai lagi.

Tetapi kali ini, kita akan membincangkan apakah ikan yang dipelihara oleh juri Irfan ini? . Sudah tentu netizen ingin tahu apakah ikan yang dipelihara di rumah Irfan Hakim.

Dengan segera, tanpa segan silu, kami akan membincangkan apakah ikan yang ada dalam koleksi Irfan Hakim.

Jenis Ikan Ternakan oleh Irfan Hakim

1. Arowana

Ikan yang nampak betul-betul di youtube deHakims ialah ikan arowana. Terdapat pelbagai jenis ikan arowana dalam koleksi Irfan Hakim iaitu Super Reds Arowana, Silver Arowana dalam Mega Tank dan Albino Arowana dalam Albinon Tank miliknya. Baru-baru ini, Irfan menilai turut membuat tangki besar baharu khusus untuk ikan arowana.

 

2. Ikan Pari

Satu lagi ikan mahal yang Irfan Hakim kumpul ialah ikan pari. Ikan pari adalah perenang bawah yang sempurna untuk rakan tangki. Terdapat beberapa koleksi ikan pari milik Irfan Hakim antaranya ikan pari berlian hitam, motoro dan ikan pari hibrid.

 

3. Datz. Ikan Harimau

Seterusnya ikan tempatan dari Indonesia iaitu Datz Tiger Fish, Om Irfan menyimpan beberapa ekor ikan datz di dalam tangki mega miliknya. tapi tak tahu apa ikan datz kalau tengok kat youtube channel deHakims mungkin datz borneo dan datz sumatra fish.

 

4. Belut Albino/belut

Belut albino juga merupakan salah satu koleksi Irfan dalam akuarium albino miliknya.

 

5. Leporinus fasciatus

Satu lagi ikan yang saya kesan ialah Leporinus fasciatus, ikan ini mungkin pernah digunakan oleh pakcik Irfan sebagai tank mate dalam tangki meganya. Ikan ini sebenarnya adalah ikan penjara. Jika ikan lain cedera dan ikan ini boleh menggigit ikan yang sakit.

 

6. Bes

Ikan Pbass juga kelihatan di dalam tangki mega Om Irfan Hakim. Bagaimanapun, tidak jelas jenis ikan pbass yang dipelihara.

 

7. Acipenser ikan

Ikan Acipenser juga merupakan koleksi ikan dari pakcik Irfan Hakim. Tidak lama dahulu, dalam video tersebut, terlihat Irfan sedang membeli seekor ikan acipenser yang besar. Namun nasibnya tidak diketahui sekarang kerana ikan ini merupakan ikan yang sukar dipelihara.

 

8. Polyodon / Ikan Dayung

Ikan dayung atau polyodon merupakan salah satu ikan yang dikumpul oleh pakcik Irfan Hakim. Telah dipelihara 2 kali dan mati secara berterusan menandakan ikan ini sukar dipelihara kerana ikan ini memerlukan suhu air yang sejuk seperti acipenser.

 

9. Palmas Albino

Palmas Albino juga disimpan oleh pakcik Irfan Hakim di dalam akuarium albino miliknya.

 

10. Ikan Genghiskhan / Jerung Air Tawar

Satu lagi ikan albino yang dipelihara dalam akuarium albino ialah genghiskhan jerung air tawar albino.

 

11. Perlumbaan Ikan Amazon

Ikan bawal dari amazon alias pacu hitam turut menghiasi tangki mega dari om Irfan. Bawal ni boleh besar jadi sesuai untuk tangki mega atau palud.

 

12. Ikan Keli Hiasan

Terdapat beberapa ekor ikan keli yang dipelihara oleh pakcik irfan.

 

13. Ikan Koi

Selain ikan pemangsa, terdapat juga ikan koi di kolam tertutup di rumah Om Irfan Hakim yang digabungkan dengan arowana perak.

 

14. Belut Moray

Terdapat beberapa jenis belut yang disimpan di dalam tangki mega di rumah Pakcik Irfan Hakim.

 

15. Ikan Dorado Emas

Dorado emas atau salmon air tawar juga diternak dan diternak dalam megatank. Ikan pemangsa ini kebanyakannya dipelihara oleh penggemar ikan kerana ikan dorado merupakan ikan yang mempunyai warna yang baik dan aktif berenang.

 

16. Ikan Kaviat

Kaviat biasanya digunakan oleh penggemar sebagai rakan tangki yang makan lebihan.

Terlalu banyak ikan hiasan yang dipelihara oleh Irfan Hakim. Post ini akan terus diupdate jika saya menonton atau menonton youtube deHakims ada ikan yang saya lihat.